Materialen oude munten
Historisch gezien worden munten gemaakt van twee soorten metaal, namelijk goud en zilver. Deze metalen worden gelegeerd met een hoeveelheid koper. In de wereld bestaan er drie onafhankelijke munttradities. Hieronder treft u een korte omschrijving van de verschillende tradities:
Ten eerste bestaat er de Chinese traditie. Deze traditie vindt zijn oorsprong in de tijd van de Strijdende Krachten. Bij de Chinese traditie worden munten gegoten.
De tweede traditie is de Indische traditie. Hierbij wordt een metalen staaf in kleine plakjes gesneden en van inkepingen voorzien.
Tot slot is nog de westerse traditie. Deze traditie komt waarschijnlijk uit Klein-Azië. Bij deze traditie worden de munten geslagen. Vervolgens wordt in de munt een afbeelding geperst.
Griekse munten
Rond 550 voor Christus werden de eerste munten geproduceerd door Griekse stadstaten. Veruit de meeste oude Griekse munten zijn gemaakt van zilver. Een bekende munt is de Drachme. De munt wordt ook wel drachmon genoemd. De naam Drachme komt van het oud Griekse woord Drakhme. Dit woord betekent een handvol.
Romeinse munten
Een bekende Romeinse munt is solidus. De munt was gemaakt van goud. De munt werd rond het jaar driehonderd ingevoerd Constantijn de Grote. De munt werd ongeveer tot in de 10e eeuw gebruikt. De naam solidus is ouder dan de munt zelf. Het woord soldaat is van de naam afgeleid. Een andere bekende Romeinse munt is de aureus. Deze munt was de voorloper van de solidus. Ook deze munt was gemaakt van goud. De aureus werd voor het eerst geslagen onder Sulla. Het was echter Julius Caeser die de munt frequent begon te slaan. Tijdens zijn leiderschap werd het gewicht van de oude munt vastgesteld op ongeveer 8 gram. Later werd het gouden muntstuk lichter. De aureus is een zeer populaire munt onder muntverzamelaars. Het gouden muntstuk is een gewild object onder verzamelaars. Bedragen van duizend of meer zijn zeker geen uitzondering.
Oude Nederlandse munten
Voor de invoering van de euro werd in Nederland met guldens betaald. De geschiedenis van de gulden brengt ons terug naar het jaar 1252. De eerste gulden werd florijn genoemd. Op de ene kant stond een afbeelding van de stadspatroon Sint Jan De Doper. Op de andere kant van de munt stond een lelie. Deze bloem is het wapen van de Florence. Naast guldens werden in Nederland ook dukaten geslagen. De allerlaatste gulden werd in 2001 geslagen. Deze speciale ‘afscheidsgulden’ werd ontworpen door Tim Melis uit het Brabantse Gemert.